20 september 2024

Gerechtsdeurwaarder inschakelen: Welke kosten kun je verwachten?

Wat zijn de kosten van een gerechtsdeurwaarder?

Wanneer een debiteur zijn betalingsverplichting niet nakomt en eerdere herinneringen en aanmaningen onbeantwoord blijven, kan het noodzakelijk zijn om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Een gerechtsdeurwaarder heeft de wettelijke bevoegdheid om beslag te leggen op de bezittingen van de schuldenaar. Maar wat zijn de kosten van een gerechtsdeurwaarder, en wie is verantwoordelijk voor deze kosten: de schuldeiser of de schuldenaar?

Hoe worden de tarieven bepaald?

Wat de kosten van een gerechtsdeurwaarder zijn, hangt af van de specifieke dienst die wordt geleverd. In Nederland worden de tarieven die deurwaarders mogen doorbelasten aan de schuldenaren bepaald door de overheid. Deze wettelijke tarieven staan vast in het Besluit Tarieven Ambtshandelingen Gerechtsdeurwaarders. Voor de opdrachtgever zijn de overeengekomen tarieven van toepassing.

Dit zijn de wettelijk vastgestelde deurwaarderskosten in 2024:

Dagvaarding: € 112,37
Betekening van een titel: € 122,34
Betekening verzoekschrift met oproeping: € 89,33
Beslag op roerende zaken: € 147,54
Poging beslag op roerende zaken: € 68,78
Beslag op roerende zaken m.m.v. derde: € 196,47
Beslag op rechten of effecten: € 289,37
Gerechtelijke inbewaringgeving: € 300,91
Executoriale verkopingen van roerende zaken: € 384,40
Aanzegging van de overname van de executie van onroerende zaken: € 103,58
Gedwongen ontruiming van onroerende zaken: € 288,68

In het overzicht hierboven staan de veelvoorkomende ambtshandelingen. Het hele Besluit Tarieven Ambtshandelingen Gerechtsdeurwaarders leest u hier.

Bijkomende deurwaarderskosten

Omdat de ambtshandelingen – de werkzaamheden die een gerechtsdeurwaarder uitvoert – bij wet zijn bepaald, liggen deze tarieven dus vast. Een gerechtsdeurwaarder mag namens de schuldeiser maximaal de vastgestelde tarieven verhalen op de schuldenaar. De overige kosten zullen bij de opdrachtgever in rekening worden gebracht.

Verdeling van beslag

Het komt geregeld voor dat een schuldenaar schulden heeft bij meerdere schuldeisers. In dat geval kunnen er dus meerdere partijen zijn die beslag leggen op het inkomen van de schuldenaar. Er vindt dan een verdelingsproces plaats volgens een wettelijk bepaalde volgorde van voorrang. Als de opbrengsten onvoldoende zijn om alle schuldeisers te betalen, krijgen sommige schuldeisers hun volledige bedrag, terwijl anderen slechts een deel ontvangen, afhankelijk van de voorrangsregels.
De deurwaarder met het oudste beslag is verantwoordelijk voor het innen en verdelen van de opbrengst, en mag voor deze werkzaamheden een vast maandelijks bedrag in rekening brengen.

Kosten voor het inschakelen van derden

Soms moet een gerechtsdeurwaarder een externe partij inschakelen om een ambtshandeling te kunnen voltooien. Dit brengt extra kosten met zich mee. Als er bijvoorbeeld beslag gelegd wordt op een voertuig of inboedel, kan het nodig zijn om een transportbedrijf in te huren om deze goederen te verplaatsen en op te slaan. De kosten voor het transport en de opslag van de goederen mogen door de gerechtsdeurwaarder in rekening worden gebracht.

Vergeefse ambtshandelingen

Vergeefse ambtshandelingen zijn officiële acties waar een gerechtsdeurwaarder mee is begonnen, maar die om welke reden dan ook niet kunnen worden voltooid. Bijvoorbeeld als ter plaatse blijkt dat de schuldenaar niet meer woonachtig is op het adres waar hij staat ingeschreven. Ondanks dat deze ambtshandelingen vergeefs zijn, mag de gerechtsdeurwaarder de gemaakte kosten hiervoor vaak wel in rekening brengen.

Gestaakte ambtshandelingen

Als er een ambtshandeling gepland staat maar niet wordt afgemaakt (bijvoorbeeld als de schuldenaar de schuld betaalt op het moment dat de gerechtsdeurwaarder op de stoep staat), is er sprake van een gestaakte ambtshandeling. Het tarief voor deze ambtshandeling wordt dan gehalveerd.

Wie betaalt de kosten van een gerechtsdeurwaarder?

In principe is de schuldeiser – degene die de gerechtsdeurwaarder inschakelt – verantwoordelijk voor de kosten van de gerechtsdeurwaarder. Maar in vrijwel alle gevallen berekent de schuldeiser de volgens de wet verhaalbare kosten door aan de schuldenaar. De kosten van de gerechtsdeurwaarder komen voor de schuldenaar dus bovenop het bedrag dat hij of zij aan de schuldeiser moet betalen.
In de praktijk betekent dit dat wij als gerechtsdeurwaarders onze kosten zoveel mogelijk proberen te verhalen op uw schuldenaar.

Dat zit zo:
De schuldeiser betaalt eerst: De schuldeiser moet in eerste instantie de kosten van de deurwaarder voorschieten. Zoals de kosten van een dagvaarding, beslaglegging of andere ambtshandelingen.
Kosten doorberekenen aan de schuldenaar: De deurwaarderskosten zullen worden toegevoegd aan het totaalbedrag dat de schuldenaar moet betalen. Deze kosten worden dan een onderdeel van de schuld.
Bij niet-betaling door de schuldenaar: Als de schuldenaar uiteindelijk niet betaalt, blijft de schuldeiser met de kosten zitten. In dit geval kan het dus voorkomen dat de schuldeiser de deurwaarderskosten niet kan verhalen en deze zelf moet betalen.

Geen ‘no cure, no pay’

No cure, no pay betekent dat u als schuldeiser de deurwaarderskosten alleen hoeft te betalen als de gerechtsdeurwaarder of het incassobureau voor een oplossing heeft gezorgd, namelijk dat hij uw schuldenaar heeft laten betalen. Veel incassobureaus werken met dit systeem. Bij het lezen van de kleine lettertjes blijkt echter vaak dat in veel gevallen de ‘no cure, no pay’-afspraak niet van toepassing is.

KroepSteghuis werkt niet op basis van ‘no cure, no pay’. Als gerechtsdeurwaarders mogen wij geen risicodrager zijn van externe kosten. Daarnaast zijn wij van mening dat de kwalitatief hoogstaande dienstverlening die wij bieden niet mogelijk is zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.
Ook wij doen alles wat we kunnen om de vordering te incasseren, maar ons contact met uw debiteur zal altijd correct, integer en professioneel zijn. Zo voorkomen of minimaliseren we conflicten. Dat heeft grote voordelen voor de toekomst (de debiteur zal bij toekomstige vorderingen eerder betalen) en de reputatie van uw onderneming.

Wij werken overigens wel op basis van ‘no cure, no fee’. Dat betekent dat wij bij u geen incassoprovisie in rekening zullen brengen als wij de vordering niet geheel of gedeeltelijk hebben geïncasseerd.

Wilt u meer informatie over onze werkwijze? We vertellen er graag alles over in een persoonlijk gesprek.