18 februari 2025

Wat is het verschil tussen een deurwaarder en gerechtsdeurwaarder?

De term ‘deurwaarder’ wordt vaak gebruikt, maar wist u dat er verschillende soorten deurwaarders zijn? Eigenlijk kunt u deurwaarders opdelen in twee groepen: er zijn gerechtsdeurwaarders en belastingdeurwaarders.

Bij KroepSteghuis noemen wij onszelf ook deurwaarders, maar in de kern zijn wij gerechtsdeurwaarders. Waar belastingdeurwaarders werken voor instanties zoals de Belastingdienst, incasseren wij vorderingen voor bedrijven en particulieren. In deze blog leggen we uit wat het verschil is en wat dit voor u betekent.

Wat doet een belastingdeurwaarder?

Een belastingdeurwaarder is vaak in dienst bij een (semi-)overheidsinstelling, zoals de Belastingdienst, gemeenten of waterschappen. De bevoegdheden van een belastingdeurwaarder zijn beperkt tot het innen van vorderingen voor de instantie waar hij of zij werkt. Bijvoorbeeld:

  • Het innen van belastingschulden voor de Belastingdienst.
  • Het incasseren van gemeentelijke heffingen, zoals parkeerboetes of afvalstoffenheffingen.
  • Het invorderen van waterschapsbelasting.

De taken van deze deurwaarder zijn specifiek gericht op de instantie waarvoor hij werkt. Dit betekent dat een belastingdeurwaarder geen ambtelijke handelingen kan uitvoeren voor particulieren of bedrijven buiten zijn eigen organisatie.

Wat doet een gerechtsdeurwaarder?

Een gerechtsdeurwaarder heeft een veel breder takenpakket en meer bevoegdheden dan een belastingdeurwaarder. Gerechtsdeurwaarders, zoals wij van KroepSteghuis, zijn door de Kroon benoemd als openbare ambtenaren. Dit betekent dat wij wettelijke bevoegdheden hebben om namens particulieren, bedrijven en overheidsinstanties juridische handelingen uit te voeren.

Dit zijn enkele belangrijke taken van een gerechtsdeurwaarder:

  • Het uitbrengen van dagvaardingen.
  • Het betekenen van officiële stukken, zoals vonnissen en beschikkingen.
  • Het leggen van beslag op eigendommen, bankrekeningen of loon.
  • Het ontruimen van woningen op basis van een gerechtelijk vonnis.

Gerechtsdeurwaarders zijn de enige professionals die bevoegd zijn om deze ambtelijke handelingen uit te voeren. Dit maakt hen onmisbaar in het juridische proces rondom schulden en incasso.

Hoe word je gerechtsdeurwaarder?

De opleiding tot gerechtsdeurwaarder is een gespecialiseerde afstudeerrichting binnen hbo Rechten. Deze opleiding, die alleen wordt aangeboden door de Hogeschool Utrecht, is officieel erkend door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Na het succesvol afronden van deze opleiding kan een kandidaat-gerechtsdeurwaarder benoemd worden door de Kroon om als gerechtsdeurwaarder te werken.

Een belastingdeurwaarder heeft vaak een interne opleiding of training gevolgd binnen de instantie waar hij werkzaam is. Deze opleiding is doorgaans gericht op de specifieke taken en verantwoordelijkheden binnen die organisatie.

Wanneer schakelt u een gerechtsdeurwaarder in?

Omdat de taken en bevoegdheden van een belastingdeurwaarder beperkt zijn tot de organisatie waarvoor hij werkt, kunt u namens uw bedrijf niet zelf een belastingdeurwaarder inschakelen – dat is logisch.

U kunt wél zelf een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Bijvoorbeeld als u te maken heeft met een klant die weigert te betalen.

Een gerechtsdeurwaarder kan u bijstaan in alle fases van het incassotraject, van het versturen van een sommatiebrief tot het uitvoeren van een gerechtelijk vonnis. Dankzij hun brede bevoegdheden en juridische expertise kunnen zij ervoor zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.

Kroep Steghuis: Deskundige en persoonlijke ondersteuning

Bij KroepSteghuis bent u aan het juiste adres voor professionele ondersteuning bij incasso en juridische kwesties. Onze deurwaarders hebben niet alleen de expertise om complexe vorderingen af te handelen, maar zijn ook benaderbaar en klantgericht.

Wij begrijpen dat iedere situatie uniek is en bieden oplossingen op maat, afgestemd op uw wensen en behoeften.

Heeft u te maken met een debiteur die niet betaalt of wilt u meer weten over de mogelijkheden van een gerechtsdeurwaarder? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.