Incassobureaus en gerechtsdeurwaarders: geregeld worden ze door elkaar gehaald. Meestal komt dit omdat lang niet iedereen weet wie welke rol en bevoegdheid heeft. Dat is begrijpelijk, want beiden zijn bijvoorbeeld betrokken bij het innen van schulden. Tijd om wat zaken op te helderen.
Deurwaarder of gerechtsdeurwaarder?
De eerste kwestie die duidelijkheid vereist, is deze: is een deurwaarder hetzelfde als een gerechtsdeurwaarder? Het antwoord daarop is: nee, een deurwaarder en een gerechtsdeurwaarder zijn niet hetzelfde.
Gerechtsdeurwaarders, zoals wij van KroepSteghuis, zijn als openbare ambtenaren door de Kroon benoemd en belast met het uitvoeren van ambtshandelingen.
Gerechtsdeurwaarders hebben de opleiding tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder gevolgd, een afstudeerrichting binnen hbo Rechten. Deze afstudeerrichting is officieel erkend door het ministerie van Justitie en Veiligheid en wordt in Nederland alleen aangeboden door Hogeschool Utrecht.
Een deurwaarder is niet hetzelfde als een gerechtsdeurwaarder. Deurwaarders zijn bijvoorbeeld in dienst bij (semi-)overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, gemeenten en waterschappen. Deze deurwaarders hebben alleen bevoegdheden om vorderingen te innen (en beslag te leggen) voor de instantie waar ze in dienst zijn.
Wat is het verschil tussen een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder?
Het verschil tussen een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder ligt in hun bevoegdheden en de fase van het incassoproces waarin ze actief zijn.
Incassobureau:
- Een incassobureau heeft geen wettelijke bevoegdheden en dus geen juridische macht om dwangmaatregelen te nemen. Heeft u een klant die de factuur maar niet betaalt, dan kan een incassobureau alleen proberen om de schuld op een vriendelijke of dwingende manier te innen door brieven en telefoontjes.
- Incassobureaus worden vaak ingeschakeld als een bedrijf of persoon een rekening niet betaald heeft, maar er nog geen juridische stappen zijn genomen. Ze kunnen een regeling voorstellen of betalingsherinneringen sturen.
- Incassobureaus kunnen niet overgaan tot het beslag leggen op eigendommen of loon.
Gerechtsdeurwaarder:
- Een gerechtsdeurwaarder is een beëdigd ambtenaar die de wettelijk bevoegdheid heeft om juridische documenten uit te reiken (zoals een dagvaarding) en dwangmaatregelen te treffen, zoals het beslag leggen op goederen of loon.
- Een gerechtsdeurwaarder moet sowieso worden ingeschakeld nadat er een gerechtelijk vonnis is uitgesproken. De gerechtsdeurwaarder kan de uitspraak van de rechter afdwingen.
- Een gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op eigendommen, bankrekeningen of zelfs overgaan tot ontruiming van een woning als dat door de rechter is toegestaan.
Kortom, een incassobureau probeert openstaande schulden te innen zonder juridische dwang, terwijl een gerechtsdeurwaarder bevoegd is om juridische stappen te ondernemen en maatregelen af te dwingen.
Moet ik eerst een incassobureau inschakelen voordat ik een gerechtsdeurwaarder inschakel?
Nee, dit is niet nodig. U mag direct een gerechtsdeurwaarder inschakelen, dus zonder eerst een incassobureau in te schakelen. Gerechtsdeurwaarders bieden namelijk incassodiensten aan, naast hun wettelijke taken. De gerechtsdeurwaarders van KroepSteghuis kunnen u dus helpen bij zowel de buitengerechtelijke incasso (het minnelijk traject) als de gerechtelijke incasso (het afdwingen van betaling via de rechter).
Wat zijn de voordelen van het direct inschakelen van een gerechtsdeurwaarder?
Direct contact opnemen met een gerechtsdeurwaarder, zonder eerst een incassobureau in te schakelen, heeft een paar flinke voordelen:
- Mogelijkheid tot beide trajecten: Een gerechtsdeurwaarder kan een incassotraject opstarten zonder juridische stappen (net zoals een incassobureau), en kan later – als dit nodig is – juridische dwangmaatregelen nemen.
- Korte lijnen en kostenbesparend: Omdat de gerechtsdeurwaarder bevoegd is om meteen een gerechtelijk traject in te zetten als het minnelijk traject mislukt, hoeft u geen aparte partijen in te schakelen. Dit kan tijd en kosten besparen, én u heeft niet te maken met verschillende contactpersonen.
- Meer autoriteit: Omdat de gerechtsdeurwaarder wettelijke bevoegdheden heeft, kan zijn betrokkenheid soms meer indruk maken op een debiteur dan een incassobureau. Debiteuren kunnen dus sneller overgaan tot betaling om juridische stappen te vermijden.
In welke situaties is het belangrijk om direct een gerechtsdeurwaarder in te schakelen?
In veel zaken kan een incassobureau u – zolang het om het minnelijk traject gaat – goed bijstaan. Maar in sommige gevallen is het noodzakelijk om direct een gerechtsdeurwaarder in te schakelen.
- Als het gaat om hogere bedragen waarbij u direct actie wilt ondernemen, kan het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder verstandig zijn.
- Als u vermoedt dat de debiteur niet vrijwillig zal betalen en u verwacht een gerechtelijke procedure nodig te hebben, kunt u direct een gerechtsdeurwaarder inschakelen.
- Als een debiteur in het verleden al problemen heeft veroorzaakt of vaak betalingsachterstanden heeft, kan het zinvol zijn om meteen een gerechtsdeurwaarder in te schakelen om sneller juridische maatregelen te nemen als dat nodig blijkt.
Zoekt u een incassobureau of gerechtsdeurwaarder?
Heeft uw klant niet betaald en overweegt u om de incasso uit handen te geven? Neem dan contact op met KroepSteghuis. Wij doen precies hetzelfde als een incassobureau, maar hebben het grote voordeel dat we meer bevoegdheden hebben en gerechtelijke stappen kunnen uitvoeren als dat nodig is.
Alle incassotrajecten zijn anders, dus we leveren altijd maatwerk. Dat begint met het in kaart brengen van de situatie en het luisteren naar uw wensen. Daarna zetten we het incassotraject in gang. Dit kunnen we vaak snel doen, zodat er weinig tijd overheen gaat. Dat is prettig voor u, want u wacht waarschijnlijk al een tijd op de betaling.
Tijdens het traject heeft u persoonlijk contact met ons en houden we u op de hoogte van de stand van zaken. Neem contact met ons op voor meer informatie of een persoonlijke kennismaking.