26 april 2024

Explootvrije dagen 2024: Wat betekent dit voor u?

Eén van de taken van een gerechtsdeurwaarder is om naar schuldenaren toe te gaan om bijvoorbeeld te praten over openstaande schulden en officiële brieven te overhandigen. Maar een gerechtsdeurwaarder mag dit niet elke dag of op elk tijdstip doen.

In artikel 64 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering staat dat een gerechtsdeurwaarder geen exploot mag uitbrengen tussen acht uur ’s avonds en zeven uur ‘s morgen. Ook op zondagen en algemeen erkende feestdagen mag een gerechtsdeurwaarder geen exploot uitbrengen. Kortweg betekent dit dat de gerechtsdeurwaarder op deze dagen geen documenten van de rechter mag langsbrengen of bijvoorbeeld een beslag mag leggen.

Deze dagen bestaan zodat mensen op bepaalde feestdagen of rustdagen niet gestoord worden door deurwaarders. Zo blijft er een balans tussen het uitvoeren van juridische processen en het respecteren van de persoonlijke ruimte en rust van mensen op bepaalde dagen.

Explootvrije en gelijkgestelde explootvrije dagen

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid stelt elk jaar de zogeheten ‘explootvrije dagen’ vast. Dit zijn de feestdagen en gelijkgestelde explootvrije dagen waarop een gerechtsdeurwaarder geen ambtshandeling mag verrichten.

In 2024 zijn dit de explootvrije dagen:

1 januari (Nieuwjaarsdag)
28 maart (Goede Vrijdag)
31 maart april (Eerste Paasdag)
1 april (Tweede Paasdag)
27 april (Koningsdag)
28 april (gelijkgestelde dag na Koningsdag)
5 mei (Bevrijdingsdag)
9 mei (Hemelvaart)
10 mei (gelijkgestelde dag na Hemelvaart)
20 mei (Tweede Pinksterdag)
25 december (Eerste Kerstdag)
26 december (Tweede Kerstdag)

Wat is een exploot?

Een exploot is een officieel document dat door een gerechtsdeurwaarder wordt afgeleverd aan iemand. Dit document kan bijvoorbeeld een oproep zijn om voor de rechter te verschijnen, een waarschuwing of een mededeling dat er een schuld is die betaald moet worden. Het is een manier om ervoor te zorgen dat de persoon die het ontvangt officieel op de hoogte is van iets belangrijks, zoals een rechtszaak. Het is dus een soort officiële brief die door een deurwaarder wordt bezorgd.

Wat is een ambtshandeling?

Een ambtshandeling is een actie of taak die een deurwaarder uitvoert in zijn officiële rol. Het kan van alles zijn, zoals het opstellen en afleveren van een exploot, het uitvoeren van een beslaglegging of het ontruimen van een woning. Het afleveren van een exploot is dus een voorbeeld van een ambtshandeling.

Zijn er uitzonderingen?

In sommige gevallen mogen gerechtsdeurwaarders toch een exploot uitbrengen op een explootvrije dag, met toestemming van de rechter. Dit gebeurt meestal wanneer er sprake is van spoed of een dringende situatie. Denk aan een bepaald vonnis dat direct uitgevoerd moet worden of een dwangsom die onmiddellijk moet worden opgelegd.

De bedoeling van de wet is om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen op dagen van rust en feestdagen worden gestoord. Daarom zijn de uitzonderingen beperkt en moeten deze goed gemotiveerd zijn