17 september 2024

Nieuwe regels voor incassodienstverleners: Wat u moet weten over de Wet kwaliteit incassodienstverlening

Wat is de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki)?

Op 1 april 2024 is de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) ingegaan. Met de Wki hoopt de regering dat de kwaliteit en de betrouwbaarheid van buitengerechtelijke incassodienstverleners vergroot worden en dat er minder misstanden zijn in de sector.
Voorheen kon vrijwel iedereen een incassobureau beginnen. Deze ‘wildgroei’ is aan banden gelegd met de komst van de Wki. Zeker voor consumenten is dit goed nieuws.

Wat is er veranderd met de komst van de Wki?

Volgens de Wki moeten, vanaf 1 april 2024, alle incassodienstverleners zich registreren bij screeningsautoriteit Justis. Justis onderzoekt vervolgens of de nieuwe aanmelder aan de eisen voldoet en in het register mag staan. Pas als een incassodienstverlener geregistreerd is én door Justis is goedgekeurd, mag de incassodienstverlener incassodiensten aanbieden en uitvoeren.

Kwaliteit

Iedereen die buitengerechtelijke incassodiensten uitvoert (dat betekent buiten de rechter om), moet sinds de invoering van de Wki voldoen aan verschillende regels en kwaliteitseisen. Zo stelt de Wet kwaliteit incassodienstverlening eisen aan bijvoorbeeld bereikbaarheid en omgang met klanten, opbouw en specificatie van vorderingen, informatievoorziening, vakbekwaamheid en administratie. Ook de manier waarop klanten behandeld moeten worden, is vastgelegd in de Wki.

Toezicht

Er wordt gecontroleerd of incassodienstverleners zich daadwerkelijk aan de regels van de Wki houden en aan de gestelde eisen voldoen. De verantwoordelijke partij voor dit toezicht is de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Wat zijn buitengerechtelijke incassowerkzaamheden?

Buitengerechtelijke incassowerkzaamheden zijn de handelingen die plaatsvinden voordat een consument een dagvaarding krijgt, bijvoorbeeld het opnemen van contact, informatie verstrekken, het treffen van betalingsregelingen of het versturen van betalingsherinneringen. Kortom, alle handelingen en inspanningen die worden ondernomen om een openstaande schuld te innen zonder tussenkomst van een rechter.

Voor wie is de Wet kwaliteit incassodienstverlening van toepassing?

De nieuwe wet is in eerste instantie bedoeld voor:

  • Buitengerechtelijke incassodienstverleners die namens derden (organisaties of personen) schulden innen bij (natuurlijke) personen die in Nederland wonen of nadat een vordering aan hen is doorverkocht
  • Buitengerechtelijke incassodienstverleners die dit soort diensten uitvoeren naast andere werkzaamheden.

Gerechtsdeurwaarders en advocaten voeren ook buitengerechtelijke incassowerkzaamheden uit, maar hoeven zich niet te registreren in het register incassodienstverlening. Zij staan immers al ingeschreven in de registers van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders en de Nederlandse orde van advocaten.
Wel vallen zij, vanwege die buitengerechtelijke incassowerkzaamheden, onder de kwaliteitseisen van de Wki.

Maatschappelijk verantwoord incasseren

De kwaliteitseisen uit de Wki zijn uitgewerkt in het Besluit kwaliteit incassodienstverlening (Bki). Om onze buitengerechtelijke incassowerkzaamheden te mogen blijven uitvoeren, moeten ook de gerechtsdeurwaarders van KroepSteghuis hieraan voldoen. Sommige regels zijn voor ons niet nieuw, andere wel (we mogen nu niet meer contact opnemen met de debiteur tussen acht uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends (zowel per mail als fysiek en telefonisch).

Alle regels in de Wet kwaliteit incassodienstverlening zorgen samen voor maatschappelijk verantwoord incasseren: een eerlijke manier van incasseren waarbij samengewerkt wordt door de schuldeiser, debiteur en gerechtsdeurwaarder om tot een duurzame oplossing te komen.